Vælg en side

BUTTERFLY STOL

ALLE DANMARKS BUTTERFLY OG SOMMERFUGL STOL

flagermusstol sort læder

Butterfly Stol Sort Læder: PRIS

flagermusstol

Sommerfugl Stol: PRIS

flagermusstol sort

Butterfly Stol Læder: PRIS

flagermusstolen

Butterfly Stol: PRIS

FLERE VARIANTER AF BUTTERFLY STOLEN FINDES HOS:

Butterfly Stol: En verdenskendt møbelklassiker fra Argentina

Med sin rygstøtte i form af to vinger er denne designsucces i Danmark kendt som Butterfly, Flagermus -og Sommerfugl stol.

Stolen er opbygget af et enkeltformet stel af sirligt bøjede jernstænger overtrukket med et betræk af læder eller kanvas. Betrækket sidder kun fast i dets fire hjørner og lader derved den midterste del hænge frit i luften, nøjagtigt som på en hængekøje.

I 50’ernes Danmark var Butterfly-stolen et symbol på det antiautoritære ungdomsoprør, og den var lige så populær som stramme jeans og rock’n’roll. Når den ældre generation foretrak en ret siddestilling i de pæne arvemøbler, udfordrede Sommerfugle-stolens organiske former til at slappe af enten med krydsede ben i meditationsstil eller krøbet sammen i fosterstilling.

I dag, 80 år efter at den blev designet, er sommerfuglestolen så populær som nogensinde. Folk  i alle aldre tiltrækkes af stolen for dens skulpturelle skønhed og af dens ekstreme komfort. I årenes løb har stolen vundet adskillige præmier for både design og kunst, og den er et tydeligt bevis på, at et solidt og enkelt design er evigt moderne.

Historien bag Sommerfugl stolen

Sommerfuglestolen blev designet i Argentina i 1938. De tre designere Bonet, Kurchan og Ferrari-Hardoy udviklede stolen ud fra en forholdsvis anonym klapstol fra 1800-tallet. I første omgang gav de navnet ”Sur” oversat ”Syd” til stolen, senere ændrede de navnet til ”BKF” – efter Bonet, Kurchet og Ferrari.

I Argentina fik BKF-stolen hurtigt succes og blev meget populær. I 1943 opdagede nordamerikaneren Edgar Kaufmann Jr også den argentinske stol. Han var på daværende tidspunkt leder af afdelingen for industrielt design på MoMA –  museum for moderne kunst i New York. Kaufmann sørgede for, at et eksemplar af BKF-stolen blev udstillet på museets permanente udstilling. Året efter vandt stolen museets førstepræmie for nyerhvervelser. 

De Argentinske designere tog i 1945 deres stol til Frankrig og præsenterede den på det franske museum for moderne kunst ”Jeu de Paume” i Paris. Her fik direktøren af arkitekt-bladet ”d’Aujourd’hui” øje på stolen, og han syntes så godt om dens simple og skulpturiske opbygning, at han selv begyndte at fremstille den. Stolens navn ændrede han til lænestol ”AA”.

I USA begyndte designermøbelproducenten Knoll også at fremstille sin version af BKF-stolen. Hans navn til stolen var ”Butterfly”.

Designerstolens succes boomede for alvor i 1950’erne, hvor der blev fremstillet op til 3000 stole om ugen og i løbet af hele årtiet mere end 5 millioner eksemplarer. Alene i byen Los Angeles var der op til fire forskellige producenter, som fremstillede og solgte sommerfuglestolen – her med navnet ”African chair”.

I et brev til Kaufmann skriver meddesigneren Ferrari-Hardoy:

”der må være bunker af dollars at indkræve for i alle blade og aviser for arkitektur i dette år 1942, er der fyldt af billeder af stolen i forskellige hjem. Det er simpelthen latterligt, at vi i de sidste to år kun har modtaget den usle sum af USD11,37!”

Selvom de argentinske designere allerede i år 1940 havde ansøgt om patent for BKF-stolen, blev den aldrig nogensinde godkendt. Grunden skulle findes i den åbenlyse inspiration, som designerne havde fundet i den originale klapstol. Fenby-stolen blev designet som en klapstol i 1855 med træstel og kanvasbetræk. Især blev den brugt af det britiske militær i 1800-tallet og af det italienske militær i sine kampagner i Nordafrika.

Trods den store forskel og betydelige udvikling som BKF-stolen har fra Fenby-stolen, er det aldrig lykkedes nogen producent at få den patenteret, og butterfly-stolen er fri til at fremstille uden særlig tilladelse.

Som et populært barn af designverdenen, er sommerfuglestolen kendt under et væld af navne: BKF, Butterfly, Hardoy, AA, African chair, Sling chair, flagermus -og sommerfuglestol.

Materialer

Flagermus –eller sommerfuglestolen er takket være sine mange producenter at finde i adskillige materialer og farver. De mange versioner af stolen gør den til et alsidigt møbel, som let kan passes ind i forskellige boligstile.

 

  • Lammeskind: Islandsk lammeuld som omfavner og giver komfort. Dets varme overflade er en ekstra luksus i vintertiden.
  • Hampekanvas: Som alternativ til bomuld er dette traditionelle materiale en smuk og rustik mulighed. Med sin kraftige overflade kan hampebetrækket tåle udendørs brug.
  • Bomuldskanvas: Slidstærkt betræk som fåes i mange farver og mønstre. Kan let tages af og vaskes i hånden.
  • Læder: Den elegante, originale version af sommerfuglestolen kan fåes enten i naturgarvet kernelæder eller i f.eks. sort, hvidt eller rødt læder.
  • Børnebutterfly: komfortabel designerstol i børnestørrelse. Betrækket er lavet af slidstærkt bomuld, som er nemt at tage af og vaske.

Konklusion

Flagermus eller sommerfugl stol – uanset navn er dette unikke designobjekt et vingeslag af historie og kultur. Stolen er et genialt udviklet og originalt designermøbel, som i sin enkle opbygning og lette struktur kan sammenlignes med en moderne skulptur; organisk og stilfuld.

Læs mere om flagermusstol.